top of page

Mağaracılık

 

   MaÄŸara denilince bir çok insanın aklına korku dolu yerler gelir. Çünkü yer altındaki bu karanlık ortam bir çok bilinmeyeni barındırır ve gizemli efsanelere konu olmuÅŸtur. Oysa maÄŸaralar uzun yıllar önce insanlar tarafından barınak veya depo olarak kullanılmıştır. Ancak daha sonraları insanların barınma anlayışının geliÅŸmesi ve deÄŸiÅŸmesiyle birlikte tekrar eski gizemli hallerine geri dönmüÅŸlerdir. Günümüzde ise turizme açılmış bazı maÄŸaralar ve maÄŸaracılar tarafından araÅŸtırılmış olanlar hariç bilinmezliklerini halen korumaktadırlar.

 

   Bazen yerin yüzlerce metre altına uzanabilen maÄŸaralar içlerinde sarkıtların, dikitlerin , sütunların ve diÄŸer oluÅŸumların güzelliÄŸiyle maÄŸara meraklılarını kendisine çekmektedir. Bir çok kiÅŸi turistik maÄŸaralarda bu oluÅŸumları görebilirken bazıları da bu iÅŸi profesyonel bir spor olarak yapmaktadır.

 

   MaÄŸaracılık, maÄŸaraların araÅŸtırılması ve incelenmesi ile ilgilenilen bilim ve spor dalıdır. MaÄŸara Bilimi(Speleoloji), sporla bilimin iç içe olduÄŸu yegâne doÄŸa sporudur. Bünyesinde yürüyüÅŸ, kampçılık ve ip iniÅŸi gibi birçok sportif alanı; ölçüm, haritalama gibi uzmanlık alanlarını; jeoloji, hidrojeoloji, biyoloji gibi bilim dallarını barındırır.

 

   MaÄŸaracılık birbiriyle uyumlu ve iyi anlaÅŸan bir ekiple gerçekleÅŸtirilebilir. Bireysel yapılabilecek bir spor deÄŸildir; tecrübeli, birbirini tanıyan ve sorumluluk bilinci yüksek bir ekiple yapılmalıdır. MaÄŸaracılık keyifli olduÄŸu kadar tehlikeli de bir doÄŸa sporudur. MaÄŸaralara mutlaka gerekli eÄŸitimler alındıktan sonra uygun teknik malzemelerle girilmelidir.

 

   MaÄŸaracılar araÅŸtırma bölgelerinde buldukları maÄŸaraları en kuytu köÅŸesine kadar araÅŸtırdıktan sonra haritalandırırlar. Bu keÅŸifler maÄŸaranın büyüklüÄŸüne ve derinliÄŸine göre günlerce sürebilir. Bu süre içerisinde maÄŸarada saatlerce hatta bazı durumlarda maÄŸara içi kamplarda uyuyarak günlerce kalmak gerekebilir. Bir maÄŸaracı karanlık, yükseklik ve su gibi insanın doÄŸal korkularıyla mücadele etmek zorunda kalır. Yeri geldiÄŸinde ıslanır, bazen dar ve çamurlu deliklerde sürünür. Zorlu bir spor olsa da bilinmeyenin merakı ve yer altındaki oluÅŸumların güzelliÄŸi maÄŸaracıyı ayakta tutar. MaÄŸaradan çıktığında bilinmeyenin keÅŸfinin hazzıyla yeni maÄŸaralara doÄŸru yol alır.

 

   Türkiye maÄŸaralar açısından dünyanın en zengin ülkelerinden birisi olmasına raÄŸmen araÅŸtırmalara geç baÅŸlanmıştır. Yaklaşık olarak 40.000 tane olduÄŸu düÅŸünen Türkiye MaÄŸaralarının çoÄŸunluÄŸu, Orta ve DoÄŸu Toroslar ile Batı Karadeniz bölgesinde yer almaktadır.

 

   Türkiye’de bilinen ilk maÄŸara araÅŸtırması 1927 yılında Raymond Hovasse tarafından Ä°stanbul Yarımburgaz MaÄŸarası’nda maÄŸara canlıları üzerinde yapılan çalışma olmasına raÄŸmen, ekip olarak ciddi anlamda ilk çalışma 1955′te Temuçin Aygen ve arkadaÅŸları tarafından Konya Maraspoli MaÄŸarası’nda yapılmıştır. Temuçin Aygen tarafından 1964′te kurulan MaÄŸara AraÅŸtırma DerneÄŸi halen çalışmalarına devam etmektedir. 1973 yılında ise Türkiye’nin ilk üniversite maÄŸaracılık kulübü BoÄŸaziçi Üniversitesi MaÄŸara AraÅŸtırma Kulübü kurulmuÅŸtur. Bu kulüp Türkiye’nin en derin maÄŸarası olan Peynirlikönü(Evren Günay Mehmet Ali-EGMA) MaÄŸarası’nın araÅŸtırmasına devam etmektedir. Ä°çel – Anamur‘daki bu maÄŸaranın derinliÄŸi -1429 m.dir. Bu oluÅŸumların dışında Ege Üniversitesi, Dokuz Eylül Üniversitesi, Hacettepe Üniversitesi, Ankara Üniversitesi, Anadolu Üniversitesi, Akdeniz Üniversitesi, Ä°stanbul Teknik Üniversitesi ve UludaÄŸ Üniversitesi maÄŸara araÅŸtırma kulüpleri; Toros Antalya MaÄŸara AraÅŸtırma ve Koruma DerneÄŸi, Ege MaÄŸara AraÅŸtırma ve Koruma DerneÄŸi, EskiÅŸehir MaÄŸara AraÅŸtırma DerneÄŸi, Ä°zmir MaÄŸara AraÅŸtırma DerneÄŸi, BoÄŸaziçi Uluslararası MaÄŸara AraÅŸtırma DerneÄŸi ve Anadolu Speleoloji Grubu DerneÄŸi çalışmalarına devam etmektedir. Bu oluÅŸumların tümü MaÄŸaracılık Federasyonu(MF) adı altında toplanarak, çalışmalarını ve bilgilerini paylaÅŸmaktadır. Federasyon maÄŸara kurtarma çalışmaları, maÄŸaraların korunması, maÄŸaraların ve maÄŸaracıların envanterinin oluÅŸturulması, eÄŸitim ve araÅŸtırma standartlarının oluÅŸturulması gibi çalışmalarda bulunmaktadır.

 

   MaÄŸaraların taşınmaz birer kültür varlığı olduÄŸu unutulmadan korunması gerekmektedir. Bir sarkıtın 100 yılda ortalama 1 cm uzadığı düÅŸünülecek olursa, gelecek nesillere aktarılacak en önemli güzelliklerden biri olacak maÄŸaraların korunması açısından:

-MaÄŸaralarda yapılacak define vb. amaçlı izinsiz kazı ile tahribatlara engel olmak,

-Tahribatların olduÄŸu maÄŸaraları MaÄŸaracılık Federasyonu’na bildirmek,

-Araştırması yapılmamış mağaraların en yakın araştırma gruplarına bildirilerek kayıt altına alınmasını sağlamak, etkili olacaktır.

Başkaları için çılgınlık olan şey, onlar için cesaret ve serüvene susamışlıktır. Trevanian, "Şibumi"

bottom of page